Digitalni marketing

KOL marketing

Marketing na spletnih platformah

Trženje preko KOL, (key opinion leader oz. vplivnež) vključuje medsebojno sodelovanje blagovne znamke z enim ali več vplivneži. KOL preko spletnih platform in družbenih medijev promovira vaš produkt in s tem gradi prepoznavnost vaše blagovne znamke. Najpomembneje pri tem je, da se za določeni segment izbere pravega KOL-a saj se lahko zgodi, da z napačnim izborom ne dosežemo zastavljenih ciljev.  

Glavne prednost trženja preko KOL! 

  • Neposredni doseg ciljno izbrane publike 
  • Privrženci jih ocenjujejo za »sorodne duše« 
  • Povečajo prepoznavnost vaše blagovne znamke 

WeChat

WeChatu lahko uporabniki pošiljajo sporočila v besedilnih, glasovnih sporočilih, slikah ali video posnetkih, svojim stikom in skupinam za klepet. Opravljajo lahko tudi zvočne ali video klice. Povezave iz drugih aplikacij lahko delite tudi s prijatelji na svojem WeChat računu neposredno ali prek skupinskega klepeta. WeChat je prerasel v edinstveni hibrid družabnih omrežji in postal standard za poslovanje in komunikacijo, saj ima več kot 1 milijardo aktivnih uporabnikov in ga uporablja skoraj vsak kitajski državljan. 

Weibo

Weibo je spletno mesto najprimernejše za doseganje večjega kroga uporabnikov. Weibo je odprta platforma za mikroblogiranje in družabno mreženje. Weibo je najbolj prevladujoč vir novic in tračev, ljudje pa so tam predvsem zato, da ostanejo na tekočem, delijo in komentirajo. Weibo se pogosto imenuje kitajska različica Twitterja, vendar je res bolj kot kombinacija Twitterja in Facebooka z dodatnimi edinstvenimi funkcijami. Weibo ima trenutno 511 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov. Večina mesečno aktivnih uporabnikov je generacija Y in mlajša od 30 let. 

Douyin

Douyin je izvirna različica TikToka z možnostjo direktnega nakupovanja preko same aplikacije. Uporabnikom omogoča ustvarjanje kratkih video posnetkov, ki imajo najpogosteje glasbeno spremljavo. Na Kitajskem ima aplikacija trenutno 600 milijonov dnevnih aktivnih uporabnikov. 60% vseh uporabnikov je mlajših od 35 let, 52% uporabnikov pa je iz najrazvitejših kitajskih mest. 

Bilibili

Bilibili je kitajsko spletno mesto za izmenjavo najrazličnejših video vsebin. Uporabniki lahko posnetke gledajo in komentirajo. Aplikacija je bila razvita leta 2010 in je služila predvsem izmenjavi video posnetkov z igralno vsebino (gaming videos), vendar je sedaj veliko več. Bilibili sedaj gosti videoposnetke z najrazličnejšo vsebino od glasbenih pa vse do znanstvenih, modnih in filmskih, prav tako pa je tudi odličen kanal za promocijo vaših izdelkov in blagovne znamke. Posebnost Biliblli aplikacije je, da omogoča pisanje komentarjev preko same video vsebine. 

Little Red Book

Xiaohongshu ali »Mala rdeča knjiga« je platforma, ki združuje družabne medije in e-trgovino. Platforma se uporablja predvsem za promoviranje kozmetičnih produktov, saj je kar 80% uporabnikov nežnejšega spola. Xiaohongshu ima več kot 300mio registriranih uporabnikov pri čemer je več kot 70% njih starih med 18 in 34 let.  

Aplikacija omogoča uporabnikom in vplivnežem, da prek kratkih videoposnetkov in fotografij objavljajo in delijo ocene izdelkov, potopisne bloge in zgodbe o življenjskem slogu. 

Livestreaming marketing

Live streaming (pretočno predvajanje v živo) je nova metoda oglaševanja, ki postaja vedno bolj priljubljena. Rast različnih platform, ki so se večinoma pojavile med pandemijo korona virusa je spodbudilo ponudnike izdelkov in storitev, da so se odzvali na povsem nov in inovativen način. Združitev pretočnega prenosa v živo in e-trgovine, se je na Kitajskem izkazala za zelo plodno, saj je prevzela vodilno vlogo pri tem, da je preostalemu svetu pokazala neštete priložnosti, ki jih prinaša podjetjem. 

Ponudniki pretočnih vsebin in vplivneži (KOL) za vas ponujajo oziroma promovirajo vaše izdelke in storitve v živo, z možnostjo, da gledalci že med samim prenosom opravijo nakup. Pretočne vsebine v živo so najhitreje rastoči trend, ki nakupovanju doda vrednost osebnega stika, ki je v teh časih družbene distance še kako pomemben. Ostanite korak pred vašimi konkurenti in povečajte prodajo preko svojih digitalnih trgovin. 

Prednosti tovrstne prodaje: 

  • Komunikacija s stranko v realnem času. 
  • Zagotavlja boljšo izkušnjo stranke in izboljšuje stopnjo konverzije prodaje. 
  • Vzbuja navdušenje in obdrži uporabnika na vaši strani dlje časa. 
  • Ustvarja ekskluzivnost in občutek nujnosti, ki zvišuje povprečni znesek nakupa. 
  • Videi v živo pritegnejo večje število novih strank, saj imajo širši doseg.